2 Eylül 2009 Çarşamba
PC DONANIM
Bilgisayar Nedir?
Giris birimleri ile dis dünyadan aldiklari veriler üzerinde aritmetiksel ve mantiksal islemler yaparak isleyen ve bu islenmis bilgileri çikis birimleri ile bize ileten , donanim (Hardware) ve yazilim (software) dan olusan elektronik bir makine dir.
-Bilgisayar donanimi (hardware): Bilgisayarlarin fiziksel kisimlarina donanim denilmektedir. Elle tutulabilirler. Ekran, klavye, Sabit disk (harddisk), fare, yazici, bellek, mikroislemci, tarayici,…
-Bilgisayar yazilimi (Software): Donanimi kullanmak için gerekli programlardir. Bilgisayarin nasil çalisacagini söylerler. Elle tutulmazlar. Belirli bir islemi yapmak üzere bilgisayara kurulurlar (set p, install). Örnegin: Kelime islem (Word processor) programlari son kullanicilarin yazi yazmasi için kullanilir. Tablolama (spread sheet), sunu (presentation), programlama dilleri (Pascal, C ...), ses (sound) programi gibi.
DONANIM YAPISI :
CPU (Central Processing Unit):
Bilgisayarin beyni de denilebilir. Yönetim ve kontrolü burada yapilir.Iki bölümden olusur;
· Aritmetik ve Mantik Birimi (Arithmetic & Logic Unit -ALU) : Dört islem, verilerin karsilastirilmasi, karsilastirmanin sonucuna göre yeni islemlerin seçilmesi ve kararlarin verilmesi bu birimin görevidir.
· Kontrol Ünitesi ( Control Unit -CU) : Islem akisini düzenler, komutlari yorumlar ve bu komutlarin yerine getirilmesini saglar.
RAM(Random Access Memory):
Programlarin ve verilerin kullanildiklari zaman geçici olarak depolandiklari yerdir. CPU'da islemler yapilirken ana bellekte saklanan veriler kullanilir ve islenen veriler (bilgi) RAM bellekte tutulur. Elektrik kesildiginde bellekteki veriler kaybolur. Birimi megabayt (MB)'dir. PC'lerde 8, 16, 32, 64 MB bellekler kullanilmaktadir.
ROM( Read Only Memory):
Üzerinde yalniz okuma yapilir. Üretici firma tarafindan ilk imalati esnasinda yerlestirilir. Yazma yapilamaz.
CODE
Bilgisayarda Bellek Birimleri
Bilgisayarda en küçük birim BIT tir.
1 BYTE = 8 Bit
1 Bit 0 ya da 1'den (kapali devre=0, açik devre=1) olusur.
1 BYTE 1 karakterdir.
1024 BYTE = 1 KiloByte'dir. (KiloByte = KB)
1024 KB = 1 MegaByte'dir. (MegaByte = MB)
1024 MB = 1 GigaByte (GigaByte = GB)
1024 GB = 1 TeraByte (TeraByte = TB)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder