2 Eylül 2009 Çarşamba

PC D-CONNECTORS


Bağlantı noktaları (port), PC bileşenlerinin diğer aygıtlara, özellikle anakarta bağlanmasını sağlayan birimlerdir. Genellikle bağlanacak aygıtın adı ile anılırlar, printer port gibi... Bir PC’de 7 grup altında toplanabilecek yaklaşık 50 farklı konnektör vardır.
DB Connectors
DB konnektörler, “D” şeklinde ve yuvasına tek doğru şekilde takılabilecek bağlantı noktalarıdır. Pin sayılarına ve erkek/dişi olmalarına göre gruplanırlar. 9 pinden 37 pine kadar DB konnektör olabilir ama ortalama bir PC’de 25 pinden fazlasını göremezsiniz. DB konnektörler erkek yada dişi olabilirler. Bu konnektörler PC’lerde en çok kullanılan ve en eski tiplerden birisidir.

DIN Connectors
DIN konnektörler, DIN ve mini-DIN tiplerinde her zaman dişi olan konnektörlerdir.
Centronics Connectors
DB konnektörlere çok benzemesine karşın, pinler tek tek değil bir tabaka halinde düz şekilde yerleştirilmişler-dir. Kablo pinlere takıldıktan sonra sağlamlaştırmak için “kanat”lar kapatılır. Kablo her zaman dişidir. 36 pin bir Centronics konnektör görülmektedir.
RJ Connectors
Telefon kablolarının ucundaki plastik parça RJ tipi konnektörler için en güzel örnektir. RJ-11 adı verilen kablo genellikle telefonlar, bazen de modemler için kullanılır. RJ-45 tipi konnektör, network kabloları için gereklidir. Üstteki yuva RJ-45, alttakileri RJ-11’dir.
BNC Connectors
BNC konnektörler, PC’lerde genelde coaxial kablolar için kullanıldığından coaxial konnektör olarak da adlan-dırılırlar. Coaxial kablo, TV’lerin anten kablosunun çok benzeridir. Konnektör takıldıktan sonra çevrilerek yerine oturtulur. Thinnet adı verilen network kablolar için BNC konnektörler kullanılır. Günümüzde artık eski bir teknoloji olan BNC konnektörler yerine RJ-45 konnektörler kullanılmaktadır.
Audio Connectors
Mini-audio denilen tek tip ses konnektörü vardır. Walkman yada müzik setlerinde olduğu gibi, ses giriş çıkışı için kullanılırlar.
USB Connectors
Yeni konnektör tiplerinden birisi olan USB (Universal Serial Bus) ile PC’lere fare, klavye, scanner, camera, printer gibi çok farklı tipte aygıt bağlanabilir. Diğer konnektörlerden farklı olarak dikdörtgen bir yapısı vardır. USB aygıtların hot swappable olarak adlandırılmasının sebebi, bilgisayarı resetlemeden eklenebilmeleri ve çıkartılabilmeleridir. USB aygıtlar genelde, daisy-chain Adı verilen, USB hub bağlantıları ile beraber kullanılır-lar. USB portu 127 tane daisy chain kullanımına izin verir. USB hub’a takılabilecek aygıtlar arasında fare, monitör, klavye ve speaker vardır.
FireWire Connectors
Başka bir konnektör tipi de IEEE 1394 olarak bilinen FireWire konnektörlerdir. Bu konnektörler sayesinde video dosyalarında olduğu gibi, büyük verilerin çok sağlıklı bir bağlantı ile çok hızlı transferleri mümkündür. bu tip konnektörler çok sık rastlanan bir tip olmadığından 8. konnektör tipi olarak gösterilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder