2 Eylül 2009 Çarşamba
PC D-KEYBOARD (KLAVYE)
Bilgisayar ortamında komut ve bilgilerin yazıl-ması için kullanılan birimdir. Bilgisayarların Türkçe klavyelerİ, Türkçe karakterleri olan Q veya F standardında dizili 105 Tuşlu klavyelerdir. Türkçe karakterler ve diğer işaretlerin dizilimi MSDOS, Windows 3.lx ve Windows 95'te kullanılan standart dizilimle bire-bir uyum-ludur. Klavyenin sisteme bağlanması için mev-cut kablosunun ucunda yuvarlak bir konnektör vardır. Bağlantı pinleri bu konnektörün alt kısmında olup üst tarafı işaretlenmiştir.Günümüzde çok farklı boyutlarda, farklı fonksiyonlarda klavyeler bulunmasına karşın bağlantı şekillerine göre iki tip klavye vardır; AT-style DIN (seri) ve mini-DIN (PS/2) . AT-style klavye konnektörü tek olmasına rağmen, Mini-DIN konnektörler fare ve klavye için iki tane-dir.
Tuslardan olusur. Q’ ya göre ayarlanmistir. F’ ye çevrilebilir. Her bir harf için bir Ascii kod , bu kodlarin birlestigi bir Ascii tablo vardir. Biz herhangi bir tusa bastigimiz zaman ascii tablodan harf yada isareti tanir ve basar. 102 tus bulunur. XT ve AT olmak üzere iki çesittir. Klavye bir giris ünitesidir.Klavyede bulunan tuslarin görevleri sunlardir;
Klavye üzerindeki tuslari 4 kisimda inceleyebiliriz;
1. Fonksiyon tuslari
2. Daktilo tuslari
3. Nümerik tuslar
4. Özel tuslar
FONKSIYON TUSLARI :
Bu tuslar her programlama dilinde ve isletim sisteminde farkli görevler almistir. F1 den F12 ye kadardir.
DAKTILO TUSLARI :
Bu bölümde A ile Z arasi harfler 0 ile 9 arasi rakamlar !,^,” , ? vb. gibi isaret tuslari ile bazi özel tuslar bulunur.
NUMERIK TUSLAR:
Bu bölümde 0 ile 9 arasi rakamlarin yaninda bazi özel fonksiyonlar bulunur. "NUM LOCK" bir kez basildiginda isik söner ve rakamlar yerine özel fonksiyonlar çalisir.
ÖZEL TUSLAR:
Backspace (Isaretli tus): Imlecin bulundugu yerden sola dogru tek tek tamamini siler.
Delete (Del): Imlecin bulundugu yerden saga dogru tek tek siler.
Print Screen : Yazilan yaziyi yaziciya yollar.
Caps Lock: (Bu tus açiksa klavyenin sag üst kösesinde isik yanar.)Büyük harf ya da küçük harf tusu.
Num Lock: (Bu tus açiksa klavyenin sag üst kösesinde isik yanar.)Bu tus açikken klavyenin sag tarafinda bulunan rakamlari kullanabiliriz.
Scroll Lock: Bu tusa basildiginda imleç kilitlenir ve ekran kayar.
Pause : Bu tusa basildiginda ekran durur.
Insert : Araya yazi yazacagi zaman kullanilan bir tustur.
Control+Alt+Del: Ayni anda basildiginda bilgisayarin açma –kapama dügmesine basmadan hafizayi tamamen silmemizi ve bilgisayari yeniden baslatmamizi saglar.Ayrica tus kilitlenmesini de açar.
Ctrl+C: Isletim sistemi komutlarini çalisma aninda durdurur.
Ctrl+Break: Programlarda çalismayi durdurur.
Bilgisayarinizda çalisirken herhangi bir sekilde yazdigimiz harf tusu islemiyorsa ALT+ASCII (ASC 11,000 ile 25,000 arasi rakamdir) yazilirsa o ekrana ait karakter ekrana gelir.Örnek ATL tusu+115=M harfidir. Bilgisayar açildiginda yanip sönen göstergeye “IMLEÇ ” denir. Imleç her tusa basildiginda saga dogru kayar.
Home : Imleci satirin basina getirir.
End : Imleci satirin sonuna götürür.
Page up: Imleci bir ekran yukari çikarir.
Page Down: Imleci bir ekran asagiya indirir.
Tab Tusu: Bu tusa basildiginda imleci 8 karakter birden saga hareket ettirir. Shift tusu ile kullanildiginda 8 karakter sola getirir.
AltGr : (Klavye üzerinde bazi tuslar ikiz,bazi tuslar üçüz görevlidir. Ikiz görevliler Shift tusu ile basilirsa ikinci karakteri yazar.
Örnek: Shift+2 tus bilesimi = ’ isarettir.)
Bazi tuslarda 3 adet simge vardir.bunlardan sag alttaki simgeyi yazmak için Altgr tusu ile birlikte ilgili tus basilarak yazilir.
Örnek: yildizi yazmak için Altgr+Tus basilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder