2 Eylül 2009 Çarşamba

PC D-HARD DRIVE


Harddiskler, programların ve verilerin geçici olarak değil, kalıcı olarak saklandıkları yerdir. Eski PC’lerden bulunan harddiskler 500 MB civarında iken, günümüz PC’lerindeki harddiskler yaklaşık 20-500 GB. civarındadır. Ortalama bir
PC 4 harddiske kadar destek verir. İki tip harddisk vardır; EIDE ve SCSI. PC’lerde %95 oranında EIDE, %5 oranınında ise SCSI harddisk kullanılır. SCSI harddiskler genellikle net-work server’larda veya grafik işleri için kullanılan makineler-de bulunurlar. EIDE ve SCSI harddiskler aynı PC’de beraber çalışabilirler. Harddiskler, disket sürücülerin şerit kablosun-dan daha kalın ve düz (ters çevrilmiş bölümü olmayan) bir kablo ile anakarta bağlanırlar. EIDE kablosu, 2” genişliğinde ve 40-pin şerit kablodur.
SCSI kablosu, 2,5” kalınlığında 50-pin şerit kablo veya 2” kalınlığında 68-pin şerit kablo olabilir. SCSI harddiskler için bir kontrol kartı gerekirken, EIDE harddiskler için anakart üzerinde controller’lar vardır. Bir yada iki SCSI harddisk bir şerit kablo ile anakart üzerindeki SCSI kontrol kartına bağlanabilirler. Bunun dışında CD-ROM, tape backup gibi başka bir SCSI aygıt da SCSI harddisk ile aynı kablo üzerinden bağlanabilir. Bir harddiskin elektrik bağlantısı görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder