2 Eylül 2009 Çarşamba
PC DONANIM
Bilgisayar Nedir?
Giris birimleri ile dis dünyadan aldiklari veriler üzerinde aritmetiksel ve mantiksal islemler yaparak isleyen ve bu islenmis bilgileri çikis birimleri ile bize ileten , donanim (Hardware) ve yazilim (software) dan olusan elektronik bir makine dir.
-Bilgisayar donanimi (hardware): Bilgisayarlarin fiziksel kisimlarina donanim denilmektedir. Elle tutulabilirler. Ekran, klavye, Sabit disk (harddisk), fare, yazici, bellek, mikroislemci, tarayici,…
-Bilgisayar yazilimi (Software): Donanimi kullanmak için gerekli programlardir. Bilgisayarin nasil çalisacagini söylerler. Elle tutulmazlar. Belirli bir islemi yapmak üzere bilgisayara kurulurlar (set p, install). Örnegin: Kelime islem (Word processor) programlari son kullanicilarin yazi yazmasi için kullanilir. Tablolama (spread sheet), sunu (presentation), programlama dilleri (Pascal, C ...), ses (sound) programi gibi.
DONANIM YAPISI :
CPU (Central Processing Unit):
Bilgisayarin beyni de denilebilir. Yönetim ve kontrolü burada yapilir.Iki bölümden olusur;
· Aritmetik ve Mantik Birimi (Arithmetic & Logic Unit -ALU) : Dört islem, verilerin karsilastirilmasi, karsilastirmanin sonucuna göre yeni islemlerin seçilmesi ve kararlarin verilmesi bu birimin görevidir.
· Kontrol Ünitesi ( Control Unit -CU) : Islem akisini düzenler, komutlari yorumlar ve bu komutlarin yerine getirilmesini saglar.
RAM(Random Access Memory):
Programlarin ve verilerin kullanildiklari zaman geçici olarak depolandiklari yerdir. CPU'da islemler yapilirken ana bellekte saklanan veriler kullanilir ve islenen veriler (bilgi) RAM bellekte tutulur. Elektrik kesildiginde bellekteki veriler kaybolur. Birimi megabayt (MB)'dir. PC'lerde 8, 16, 32, 64 MB bellekler kullanilmaktadir.
ROM( Read Only Memory):
Üzerinde yalniz okuma yapilir. Üretici firma tarafindan ilk imalati esnasinda yerlestirilir. Yazma yapilamaz.
CODE
Bilgisayarda Bellek Birimleri
Bilgisayarda en küçük birim BIT tir.
1 BYTE = 8 Bit
1 Bit 0 ya da 1'den (kapali devre=0, açik devre=1) olusur.
1 BYTE 1 karakterdir.
1024 BYTE = 1 KiloByte'dir. (KiloByte = KB)
1024 KB = 1 MegaByte'dir. (MegaByte = MB)
1024 MB = 1 GigaByte (GigaByte = GB)
1024 GB = 1 TeraByte (TeraByte = TB)
PC D-CPU
CPU (Central Processing Unit – Merkezi İşlem Birimi), (genelde kısaca mikroişlemci denir) PC’nin içinde gerçekleşen tüm hesap-lama işlerini yapan birimdir. CPU’lar çeşitli ebat ve tiplerde olabi-lirler. CPU’lar genelde çok ısındıklarından bir fan (soğutucu)ya ihtiyaç duyarlar. Bu fan genellikle çıkartılabilir durumda olmasına rağmen, CPU üreticileri fanları CPU ile birlikte satarlar. CPU’lar üreticileri ve modelleri ile adlandırılırlar; Intel Pentium III veya AMD Athlon gibi... PC’ler için CPU üreten en büyük iki firma AMD ve Intel’dir, bunlar dışında Cyrix, IDT gibi üreticiler de vardır.
Üreticiler 8088, 286, 386, 486, Pentium, Pentium Pro, K5, K6, 6x86, Pentium II, Pentium III, Pentium IV, Celeron, Athlon adlı çok sayıda model üretmişlerdir. (Hatta bazen üreticilerin model adları aynı olmuştur) Bu modellerin bir çoğu artık piyasada bulun-mamaktadır. CPU’ların hızları clock speed (saat hızı) ile ölçülür. Saat hızının birim ölçüsü megahertz “Mhz” dir. PC’lerde kullanılan ilk CPU’ların saat hızları 4.77 MHz kadardı. Bugün bu hızlar 1.000 MHz’e kadar ulaşmıştır. Bu hız 1 GigaHertz (GHz)’e eşittir. CPU’lardan bahsederken üreticileri, modelleri ve saat hızları ile söylenir; 833MHz Intel Pentium III veya 1.2GHz AMD Athlon gibi... Üreticiler, aynı model CPU’ları farklı saat hızlarında da üretebilirler. Günümüzde CPU’lar farklı şekillerde de karşımıza çıkmaktadırlar. PGA - Pin Grid Array veya SEC – Single Edge Cartridge bunlardan ikisidir. En sık görülen Celeron işlemciler görülmek-tedir. Bu iki CPU hızları ve güçleri bakımından hemen hemen aynı olsalar da, görünüşleri çok farklıdır.
PC D-RAM
RAM – Random Access Memory (Rastgele Erişimli Bellek), programlar ve CPU tarafından kullanılan verilerin geçici olarak tutulduğu bellektir. RAM büyüklükleri byte’larla ifade edilir. Günümüz PC’lerinde milyon-larca byte RAM olduğundan, MB ve GB terimleri kullanılır. Ortalama bir PC’de 32MB ile 128 MB arası RAM vardır. En çok bilinen RAM türleri 168 pin DIMM – Dual Inline Memory Module ve SIMM – Single Inline Memory Module’dür. üstteki RAM DIMM, alttaki RAM SIMM’dir. En çok kullanılan SIMM RAM’ler 30 pin veya 72 pin olanlardır. DIMM RAM’ler genelde 168 pin olmasına rağmen, daha küçük iki modeli (SO - Small Outline) daha vardır; 72 pin ve 144 pin. 168 ve 72 pin SO DIMM RAM’ler görülmektedir. SO DIMM RAM’ler küçük olmaları sebebiyle genelde dizüstü bilgisayarlarda tercih edilmektedirler.
PC D-FLOPPY DRIVE
Disket sürücüler iki tiptedir; 3,5” ve 5,25” büyüklüğündeki disketlere uygun olanlar (5,25” disketler günümüzde kullanıl-mamaktadır). Disket sürücüler, 34-pin şerit kablo ile anakarta bağlıdırlar. Anakart üzerinde bu kablonun takıldığı yerin adı floppy controller’dır. Eski PC’lerde disket sürücüleri kontrol etmek için, genişleme yuvalarına takılan kartlar gerekli idi. Disket sürücü şerit kablosu iki yönü ile diğer şerit kablolardan farklıdır : Birincisi, yaklaşık 1,5” genişliğinde olduğundan diğerlerinden daha incedir. İkincisi, ortasında bir bölüm ters çevrilmiştir. Bir PC iki disket sürücüyü destekleyebilir. Bu durumda aynı şerit kablo üzerine iki disket sürücü takılabilir. Diğer parçalar gibi disket sürücünün de elektriğe ihtiyacı oldu-ğundan power supply’dan bir kablo bağlanması gereklidir. Günümüzde bir çok PC disket sürücülere çok benzeyen özel sürücüler kullanmaktadır. Örneğin, Iomega ZIP Drive... Bu sürücüler disket sürücü mantığı ile çalışsalar da farklı işler için kullanılırlar
PC D-MOTHERBOARD
Bir PC içindeki her şey direkt yada dolaylı yoldan anakarta bağlıdır. Anakart ince, düz bir levha şeklinde, yeşil yada altın rengi ve genel-de bir A4 kağıdından biraz büyük boyuttadır. Anakartlar, bir çok PC bileşeninin üzerlerine yerleştirilebilmeleri için çeşitli kart yuva-ları içerirler: Mikroişlemci yuvası RAM yuvaları, elektrik kablo yuvaları, disket sürücü ve harddisk bağlantı yuvaları ve diğer aygıt-lar için (fare, yazıcı, joystick, klavye gibi) bağlantı yuvaları. Her anakart üzerinde lehimle tutturulmuş bileşenler de vardır. Anakart-ların yüzeyinde çeşitli PC bileşenleri ile elektriksel bağlantı kurmak üzere yerleştirilmiş trace adı verilen ince teller bulunur. Her anakar-tın üzerinde çok sayıda expansion slot - genişleme yuvası bulunur. Scanner, modem, network kartı, ses kartı ve yedekleme kartı gibi opsiyonel aygıtlar genişleme yuvalarına takılırlar. Farklı tipteki bu kartlar için farklı tipte yuvalar vardır. Geli-şen PC endüstrisi sayesinde anakartın ve üzerindeki diğer bileşenlerin kasa içindeki yerleşimleri hemen hemen standart hale gelmiştir. Kasanın genelde arka tarafındaki delikler sayesinde klavye, fare, yazıcı gibi dış aygıtlar anakartın slotlarına ulaşabilirler.
PC D-POWER SUPPLY
Power Supply, PC’nin çalışabilmesi için gerekli elektrik akımını sağlayan parçadır. Power Supply (U.S.A standartı olan), 110-volt AC akımı, 12, 5 ve 3.3 volt DC akıma çevirir. Genelde gri yada metalik renkli, yarım ayakkabı kutusu büyüklüğünde ve kasanın üst-arka tarafına yerleştirilmiştir. Çok ısınan parçalardan biri olması sebebiyle en az bir yada genelde iki fana sahiptirler.
PC D-HARD DRIVE
Harddiskler, programların ve verilerin geçici olarak değil, kalıcı olarak saklandıkları yerdir. Eski PC’lerden bulunan harddiskler 500 MB civarında iken, günümüz PC’lerindeki harddiskler yaklaşık 20-500 GB. civarındadır. Ortalama bir
PC 4 harddiske kadar destek verir. İki tip harddisk vardır; EIDE ve SCSI. PC’lerde %95 oranında EIDE, %5 oranınında ise SCSI harddisk kullanılır. SCSI harddiskler genellikle net-work server’larda veya grafik işleri için kullanılan makineler-de bulunurlar. EIDE ve SCSI harddiskler aynı PC’de beraber çalışabilirler. Harddiskler, disket sürücülerin şerit kablosun-dan daha kalın ve düz (ters çevrilmiş bölümü olmayan) bir kablo ile anakarta bağlanırlar. EIDE kablosu, 2” genişliğinde ve 40-pin şerit kablodur.
SCSI kablosu, 2,5” kalınlığında 50-pin şerit kablo veya 2” kalınlığında 68-pin şerit kablo olabilir. SCSI harddiskler için bir kontrol kartı gerekirken, EIDE harddiskler için anakart üzerinde controller’lar vardır. Bir yada iki SCSI harddisk bir şerit kablo ile anakart üzerindeki SCSI kontrol kartına bağlanabilirler. Bunun dışında CD-ROM, tape backup gibi başka bir SCSI aygıt da SCSI harddisk ile aynı kablo üzerinden bağlanabilir. Bir harddiskin elektrik bağlantısı görülmektedir.
PC D-CD-ROM DRIVE
Müzik, program yada film cdlerinin okunması için gerekli olan CD-ROM, kasanın ön yüzünden görülebilen, PC’nin e büyük bileşenlerinden genelde metalik renkli bir kutu şeklindedir. CD-ROM sürücüler için eskiden ayrı bir kont-rol kartı gerekirken, günümüzde sadece ses kartı ile bütün-leşik çalışması gereklidir.
Harddisklerde olduğu gibi CD-ROM’ların da EIDE ve SCSI olmak üzere iki tipi vardır. PC’lerde genelde EIDE harddisk ve EIDE CD-ROM için bir kablo kullanılır. SCSI CD-ROM da SCSI Harddisk ile aynı kabloya takılabilir. Unutulmaması gereken, bir şerit kabloya maksimum 7 tane SCSI aygıt takılabilir.
CD-ROM’ların elektrik kablo bağlantısı görülmektedir. CD-ROM’ların farklı bir çeşidi de CD-R (Compact Disk – Recordable)’dır. CD-R’lar (recordable) cdlere bilgi yazmak/yakmak için kullanılır. Bunun dışında bir çok kez yazıp, silmeye izin veren CD-RW (Compact Disk– Re-Writable) da vardır
PC D-CONNECTORS
Bağlantı noktaları (port), PC bileşenlerinin diğer aygıtlara, özellikle anakarta bağlanmasını sağlayan birimlerdir. Genellikle bağlanacak aygıtın adı ile anılırlar, printer port gibi... Bir PC’de 7 grup altında toplanabilecek yaklaşık 50 farklı konnektör vardır.
DB Connectors
DB konnektörler, “D” şeklinde ve yuvasına tek doğru şekilde takılabilecek bağlantı noktalarıdır. Pin sayılarına ve erkek/dişi olmalarına göre gruplanırlar. 9 pinden 37 pine kadar DB konnektör olabilir ama ortalama bir PC’de 25 pinden fazlasını göremezsiniz. DB konnektörler erkek yada dişi olabilirler. Bu konnektörler PC’lerde en çok kullanılan ve en eski tiplerden birisidir.
DIN Connectors
DIN konnektörler, DIN ve mini-DIN tiplerinde her zaman dişi olan konnektörlerdir.
Centronics Connectors
DB konnektörlere çok benzemesine karşın, pinler tek tek değil bir tabaka halinde düz şekilde yerleştirilmişler-dir. Kablo pinlere takıldıktan sonra sağlamlaştırmak için “kanat”lar kapatılır. Kablo her zaman dişidir. 36 pin bir Centronics konnektör görülmektedir.
RJ Connectors
Telefon kablolarının ucundaki plastik parça RJ tipi konnektörler için en güzel örnektir. RJ-11 adı verilen kablo genellikle telefonlar, bazen de modemler için kullanılır. RJ-45 tipi konnektör, network kabloları için gereklidir. Üstteki yuva RJ-45, alttakileri RJ-11’dir.
BNC Connectors
BNC konnektörler, PC’lerde genelde coaxial kablolar için kullanıldığından coaxial konnektör olarak da adlan-dırılırlar. Coaxial kablo, TV’lerin anten kablosunun çok benzeridir. Konnektör takıldıktan sonra çevrilerek yerine oturtulur. Thinnet adı verilen network kablolar için BNC konnektörler kullanılır. Günümüzde artık eski bir teknoloji olan BNC konnektörler yerine RJ-45 konnektörler kullanılmaktadır.
Audio Connectors
Mini-audio denilen tek tip ses konnektörü vardır. Walkman yada müzik setlerinde olduğu gibi, ses giriş çıkışı için kullanılırlar.
USB Connectors
Yeni konnektör tiplerinden birisi olan USB (Universal Serial Bus) ile PC’lere fare, klavye, scanner, camera, printer gibi çok farklı tipte aygıt bağlanabilir. Diğer konnektörlerden farklı olarak dikdörtgen bir yapısı vardır. USB aygıtların hot swappable olarak adlandırılmasının sebebi, bilgisayarı resetlemeden eklenebilmeleri ve çıkartılabilmeleridir. USB aygıtlar genelde, daisy-chain Adı verilen, USB hub bağlantıları ile beraber kullanılır-lar. USB portu 127 tane daisy chain kullanımına izin verir. USB hub’a takılabilecek aygıtlar arasında fare, monitör, klavye ve speaker vardır.
FireWire Connectors
Başka bir konnektör tipi de IEEE 1394 olarak bilinen FireWire konnektörlerdir. Bu konnektörler sayesinde video dosyalarında olduğu gibi, büyük verilerin çok sağlıklı bir bağlantı ile çok hızlı transferleri mümkündür. bu tip konnektörler çok sık rastlanan bir tip olmadığından 8. konnektör tipi olarak gösterilmiştir
pc D-SOUND CARDS
Ses kartlarının, digital bilgileri ses haline dönüştürmek ve bu sesleri speaker’lara göndermek gibi iki fonksiyonu vardır. Ses kaydetmek ve ses çıkartmak için mikrofon ve speaker’dan başka “line in” ve “line-out” adlı iki konnektör daha içerirler. Bir çok ses kartında bir müzik aletini bağlamak için veya joystick kullanımı için 15-pin bir konnektör daha vardır. Line-in bağlantısı, başka bir mü-zik kaynağından kayıt yapmaya yararken; Line-out bağlantısı, ses çıktısını başka aygıtlara gönderebilmek için gerekli-dir.Genelde PC’lerde CD-ROM’dan ses kartına giden ince bir kablo vardır ki bu, CD-ROM’dan çıkan sesi ses kartına iletmek için gereklidir.
PC D-VIDEO CARDS
Bir video kartı, video adaptörü, grafik hızlandırıcı kartı, ekran bağdaştırıcısı veya grafik kartı olan fonksiyonu ve çıkış görüntü-leri görüntülemek için üretmektir. Çoğu ekran kartı 3D sahneler, hızlandırılmış görüntü oluşturma gibi işlevler eklendi teklif video yakalama, TV tuner adaptörü, MPEG-2 ve MPEG-4 kod çözme, FireWire, ışık kalem, TV çıkışı veya yeteneği birden fazla monitör bağlamak için, diğer modern yüksek performanslı grafik kartları daha fazla bilgisayar oyunları gibi amaçlarla talep için kullanılır.
Video donanım anakart üzerinde entegre olabilir; bazen bir video denetleyicisi veya grafik denetleyicisi olarak anılıyordu bu yapılandırmada. Eğer 1986’dan önce yapılmış bir PC kullanmıyorsanız, video kartınız 15-pin dişi DB konnektörlüdür. DB konnektörler genelde iki sıra pin içermesine rağmen, video kartlarında 3 sıra pin vardır.
PC D-NETWORK CARDS
PC’lerin beraber bir grup halinde çalışabilmeleri için, bir network kablosu ile veya bir telefon kablosu ile birbirlerine bağlanmaları gereklidir. NIC (Network Interface Card) denilen bu kartlar PC’lerin network’de çalışabilmelerini sağlarlar. sırasıyla, BNC, RJ-45 ve 15-pin 2 sıra dişi DB konnektörlü NIC’ler görülmektedir. Bunlar dışında 9-pin dişi DB konnektörlü NIC da vardır. Bu kartlarda tek tip konnektör göremezsiniz, genelde iki tip konnektör içerirler. Günümüzde en çok kullanılan network kartları RJ-45 konnektörlü olanlardır.
PC D-KEYBOARD (KLAVYE)
Bilgisayar ortamında komut ve bilgilerin yazıl-ması için kullanılan birimdir. Bilgisayarların Türkçe klavyelerİ, Türkçe karakterleri olan Q veya F standardında dizili 105 Tuşlu klavyelerdir. Türkçe karakterler ve diğer işaretlerin dizilimi MSDOS, Windows 3.lx ve Windows 95'te kullanılan standart dizilimle bire-bir uyum-ludur. Klavyenin sisteme bağlanması için mev-cut kablosunun ucunda yuvarlak bir konnektör vardır. Bağlantı pinleri bu konnektörün alt kısmında olup üst tarafı işaretlenmiştir.Günümüzde çok farklı boyutlarda, farklı fonksiyonlarda klavyeler bulunmasına karşın bağlantı şekillerine göre iki tip klavye vardır; AT-style DIN (seri) ve mini-DIN (PS/2) . AT-style klavye konnektörü tek olmasına rağmen, Mini-DIN konnektörler fare ve klavye için iki tane-dir.
Tuslardan olusur. Q’ ya göre ayarlanmistir. F’ ye çevrilebilir. Her bir harf için bir Ascii kod , bu kodlarin birlestigi bir Ascii tablo vardir. Biz herhangi bir tusa bastigimiz zaman ascii tablodan harf yada isareti tanir ve basar. 102 tus bulunur. XT ve AT olmak üzere iki çesittir. Klavye bir giris ünitesidir.Klavyede bulunan tuslarin görevleri sunlardir;
Klavye üzerindeki tuslari 4 kisimda inceleyebiliriz;
1. Fonksiyon tuslari
2. Daktilo tuslari
3. Nümerik tuslar
4. Özel tuslar
FONKSIYON TUSLARI :
Bu tuslar her programlama dilinde ve isletim sisteminde farkli görevler almistir. F1 den F12 ye kadardir.
DAKTILO TUSLARI :
Bu bölümde A ile Z arasi harfler 0 ile 9 arasi rakamlar !,^,” , ? vb. gibi isaret tuslari ile bazi özel tuslar bulunur.
NUMERIK TUSLAR:
Bu bölümde 0 ile 9 arasi rakamlarin yaninda bazi özel fonksiyonlar bulunur. "NUM LOCK" bir kez basildiginda isik söner ve rakamlar yerine özel fonksiyonlar çalisir.
ÖZEL TUSLAR:
Backspace (Isaretli tus): Imlecin bulundugu yerden sola dogru tek tek tamamini siler.
Delete (Del): Imlecin bulundugu yerden saga dogru tek tek siler.
Print Screen : Yazilan yaziyi yaziciya yollar.
Caps Lock: (Bu tus açiksa klavyenin sag üst kösesinde isik yanar.)Büyük harf ya da küçük harf tusu.
Num Lock: (Bu tus açiksa klavyenin sag üst kösesinde isik yanar.)Bu tus açikken klavyenin sag tarafinda bulunan rakamlari kullanabiliriz.
Scroll Lock: Bu tusa basildiginda imleç kilitlenir ve ekran kayar.
Pause : Bu tusa basildiginda ekran durur.
Insert : Araya yazi yazacagi zaman kullanilan bir tustur.
Control+Alt+Del: Ayni anda basildiginda bilgisayarin açma –kapama dügmesine basmadan hafizayi tamamen silmemizi ve bilgisayari yeniden baslatmamizi saglar.Ayrica tus kilitlenmesini de açar.
Ctrl+C: Isletim sistemi komutlarini çalisma aninda durdurur.
Ctrl+Break: Programlarda çalismayi durdurur.
Bilgisayarinizda çalisirken herhangi bir sekilde yazdigimiz harf tusu islemiyorsa ALT+ASCII (ASC 11,000 ile 25,000 arasi rakamdir) yazilirsa o ekrana ait karakter ekrana gelir.Örnek ATL tusu+115=M harfidir. Bilgisayar açildiginda yanip sönen göstergeye “IMLEÇ ” denir. Imleç her tusa basildiginda saga dogru kayar.
Home : Imleci satirin basina getirir.
End : Imleci satirin sonuna götürür.
Page up: Imleci bir ekran yukari çikarir.
Page Down: Imleci bir ekran asagiya indirir.
Tab Tusu: Bu tusa basildiginda imleci 8 karakter birden saga hareket ettirir. Shift tusu ile kullanildiginda 8 karakter sola getirir.
AltGr : (Klavye üzerinde bazi tuslar ikiz,bazi tuslar üçüz görevlidir. Ikiz görevliler Shift tusu ile basilirsa ikinci karakteri yazar.
Örnek: Shift+2 tus bilesimi = ’ isarettir.)
Bazi tuslarda 3 adet simge vardir.bunlardan sag alttaki simgeyi yazmak için Altgr tusu ile birlikte ilgili tus basilarak yazilir.
Örnek: yildizi yazmak için Altgr+Tus basilir.
PC D-MOUSE (FARE)
Bilgisayarda imleci konrol ederek çeşitli işlemler gerçekleştirmeye yarayan donanımdır. Fare sistem ile seri port üzerinden haberleşmektedir. Gerekli bağlantı için 9 uçlu konnektörü mevcuttur. (9 uçlu konnektörün Mouse tarafı Dişi, Sistem tarafı erkektir). Sisteminizin arka panelinde seri bağlantı için iki adet konnektör mevcuttur. Bunlardan biri 25 uçlu diğeri 9 uçludur.
PS/2 fare bağlantısı (mini-DIN). Eski PC’lerde seri portlar I/O kart adı verilen kart ile kontrol edilirdi. Günümüz PC’lerinde ise bu kontrollerlar anakart üzerinde gelmektedir. Dolayısıyla I/O kartı yeni PC’lerde bulunmamaktadır. Yeni bazı PC’lerde ise fare için USB portu bulunmaktadır.
PC D-MONİTÖR
Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adı. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elek-tronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluştu-ran birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki ileti-şimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsinden belirlenir. Monitörlerin boyutları, 14 inç, 15 inç, 15.4 inç(laptop), 17 inç, 19 inç, 22 inç gibi değerlerle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklıktır.
PC D-MODEM
Modem, analog telefon sinyalleri ile digital verileri birbirine çeviren aygıttır. Internal ve External olmak üzere iki tip modem vardır. External modemler seri portlara takılırken, Internal modemler geniş-leme yuvalarına takılırlar. Tüm modemlerin ikişer tane RJ-11 konnek-törü vardır. Birisi duvardan gelen telefon kablosu için, diğeri ise mo-demle beraber kullanmak isterseniz telefon makineniz içindir.
PC D-PRINTER
Genelde yazıcılar için parallel port adı verilen özel bir konnektör vardır. Paralel port, 25-pin dişi DB konnektördür. Paralel portlar anakarta di-rekt bağlanırlar. Paralel portlar genellikle yazıcılar için kullanılmasına rağmen, bazen Iomega ZIP Driver gibi başka aygıtlar için de kullanıla-bilirler.
PC D-JOYSTICK
Joystick, esasen kontrol çubuğu anlamında ,video oyunlarında kontrol sistemini oluşturan,oyunu oynatan ve modeline göre giriş-çıkış ve algılama fonksiyonu olan Kontrol aracıdır.Joystick IBM çalışanları tarafından başka amaçlar için tasarlanmış olsa da günümüzde, 15-pin dişi DB konnektörleri ile genelde oyun oynamak için kullanılırlar.
PC D-JUMPERS ve SWITCHES
Jumperlar ve switchler, bir aygıtın çalışması sırasın-da farklı koşullara göre yapılandırmak için kullanı-lan parametreleridir. Jumper, ikili yada üçlü gruplar halinde bulunan, yarım cm. uzunluğunda ince pin-lerdir. Genelde on yada off durumda olabilirler. Dokümanlarda jumper ayarları anlatılırken “1-2” veya “2-3” gibi ayarlardan bahsedilir. “1-2”nin anlamı jumper’ın 1 ve 2. pini kapatacak şekilde takılmasıdır.
Hangi jumper’ın durumundan bahsedildiği anlamak için jumper’ların yanında yazan küçük sıra no.larını okumanız gerekir. bir jumper’ın park edilmiş halini görüyorsunuz. dokümanlarda grafiksel olarak tarif edilen jumper ayarlarını, bu ayarların gerçekte nasıl göründüğünü izleyebilirsiniz.
Tam adı DIP switch olan switch’ler, jumperlarla aynı işi yapmalarına rağmen jumperlar gibi ayrı parçalar olmadığından kaybolmaları söz konusu değildir. İnce bir araç yardımı ile on yada off durumuna getirilerek ayarlanırlar
Etiketler:
lebon bilgisayar kursu,
lebon kültür merkezi,
pc donanım
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)